Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Sonda má přistát v kráteru jezera na Marsu. Celé přistání je ale velmi náročné. Nejprve musí vstoupit do atmosféry planety, která je ve velké míře slabší než atmosféra země. Tento manévr provede rychlostí několika kilometrů za sekundu, poté bude muset zcela nezávisle na okolních atmosférických vlivech zpomalit a následně úplně zastavit, a přistát na určeném místě.

Ke zpomalení a následně úplnému zastavení použije tepelný štít, padák, a pro úplné zastavení také raketové motory. Musí tedy překonat svoji rychlost zvuku a dostat se po ni pro efektivní zabrzdění. Sonda má již zkušenosti s přistáním na Zemi a také na Měsíci, kde ale žádná atmosféra není, a tak tam jsou k přistání výše uvedené komplementy neúčinné.

Cílem této mise je hledání známek minulého případně i současného života na Marsu. K tomu je určena velká část průzkumných instrumentů sondy, která bude detekovat známky života mikrobů. Také bude vybírat atraktivní vzorky hornin planety, které následně umístí do speciálních kontejnerů, které budou v budoucnu z Marsu vyzvednuty při další kosmické misi.

Zdroj: Mars.NASA.gov (odkaz)