Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Vzhledem k rostoucí hodnotě jednotlivých kryptoměn, především pak Bitcoinu a Etherea, se mnoho hackerů rozhodlo masivně skoupit výkonné grafické karty. Ty pak následně zapojili do soustavy, která těžila kryptoměny.

Společnost Nvidia proto přišla na trh s novinkou v podobě grafické karty GeForce RTX 3060, která má v sobě implementovaný speciální systém detekující programy na těžbu kryptoměn. V případě, že nějaký takový zaznamená, ihned razantně sníží svůj výkon.

Těžaři samozřejmě chtějí výkon těchto nových a poměrně levných grafických karet využít, ale proto musejí přijít, jak obejít zabezpečení od společnosti Nvidia. Problém však je, že tato grafická karta se bude prodávat od příští středy, takže ani o samotné implementaci zabezpečení není příliš mnoho informací.

Předpokládá se však, že to bude aplikováno v podobě driveru. V tom případě by nebyl takový problém tento driver přepsat a zabezpečení obejít. Dle obecného názoru těžařů však jde jakákoliv ochrana v počítačovém světě obejít, a proto si myslí, že i tato půjde prolomit. Je to jen otázka času. Jediné, co by mohlo těžaře zbrzdit či jim to přímo znemožnit je, kdyby ochrana byla přímo na desce. Jisté je jen to, že až se grafické karty objeví v prodejnách, můžeme se těšit na první pokusy.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)