Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Spojené státy Americké vždy vedly studenou válku a předháněly se s ostatními zeměmi na poli vyzbrojenosti a připravenosti k boji. Již v minulosti nasadili Američané do svého arzenálu laserové zbraně. Ty však dokázaly jen propálit díru do kovu, čímž mohly zneškodnit dron či vozidlo.

Nově však přišla zpráva o tom, že Američané mají k dispozici super silný laserový kulomet Tactical Ultrashort Pulsed Laser for Army Platforms, který také bývá označován jako zbraň budoucnosti. Tento kulomet je až milionkrát silnější než dosavadní lasery a místo propálení díry na krátkou vzdálenost dokáže na delší vzdálenosti odpařit kov. Při zásahu navíc vyvolává EMP, čímž vyřadí z provozu i veškerou elektroniku v okolí. 

Jedná se dozajista o výdobytek moderních technologií a určitě by mohl být použit i užitečným způsobem. Bezpečnostní experti se však bojí jeho nasazení v reálném ozbrojeném konfliktu, popř. ve válce. Nešlo si nevšimnout zvýšeného financování americké armády a nových technologií, kterými armáda disponuje. Zbývá se jen zeptat, z jakého důvodu. Experti doufají, že se neschyluje k žádnému globálnímu problému. 

Zdroj: NewScientist.com (odkaz)