Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Boston Dynamics je známou společností, která vyrábí humanoidní roboto s čím dál více vyvinutou umělou inteligencí a překvapujícími schopnostmi. Nově se však rozhodla skupina meme-spinning, že představí jejich pohled na vývoj robotiky s umělou inteligencí a k jednomu z nejpopulárnějších robotů, Spotovi, přidělala paintbollovou pušku.

Celý projekt pak dostal název Spot’s Rampage a spočíval v tom, že takto vyzbrojeného Spota zavedly do galerie, kde ho nechali, ať se předvede. Cílem projektu bylo demonstrovat, jak nebezpečné může být spojení robotiky, automatických zbraní a umělé inteligence, jinými slovy jak by mohl vypadat obraz budoucí války.

Společnost Boston Dynamics samozřejmě z tohoto pokusu nadšená není a na svém Twitteru zdůraznili, že odsuzují zobrazování jejich technologií takovýmto způsobem, který má podporovat násilí či zastrašování. Jejich posláním totiž je vytvářet a dodávat schopné roboty do průmyslu a do společnosti a tím ji pozitivně motivovat.

Boston Dynamics však nastavil Spota tak, že se stále přihlašuje k serverům Boston Dynamics, takže je zde reálná šance, že v případě zneužití robota by měli inženýři z Boston Dynamics být schopni ho na dálku deaktivovat. Pokud se však někdo dostane do serverů společnosti, může to použít i opačným směrem a všechny roboty přeprogramovat. Doufejme, že v budoucnu nikoho nenapadne podobný žert aplikovat ve skutečném zbrojním průmyslu, i když by to samozřejmě byla efektivní zbraň.

Zdroj: Wired.com (odkaz)