Zdroj: Pixabay

Již minulý rok jsme vás informovali o tom, že se Rusko chce odstřihnout od globálního internetu, resp. chce mít možnost v případě potřeby uzavřít všechny datové uzle a mít si svůj vnitrostátní internet. Nově se bývalý ruský prezident a současný předseda bezpečnostní rady Ruské federace, Dmitrij Medveděv, vyjádřil, že nyní již má Rusko vše potřebné pro odpojení od globálního internetu.

V principu tak půjde o to, že servery umístěné na území Ruské federace přestanou komunikovat se servery umístěnými mimo federaci. Medveděv však ještě dodal, že samo Rusko nechce k této variantě přikročit a jde pouze o krajní řešení v případě nouze. Pokud však nouze nastane, chce být Rusko připraveno.

„Technologicky je pro to vše připraveno. Legislativně byla také všechna (potřebná) rozhodnutí přijata. Ale ještě jednou zdůrazňuji: není to jednoduché a velice bychom si to nepřáli (udělat). Samozřejmě máme plán, jak si počínat v takové situaci. Internet, jak známo, se objevil v jisté době a klíčová práva na řízení jsou ve Spojených státech. Takže potenciálně, pokud se přihodí něco mimořádného, pokud někdo úplně přijde o rozum, může k tomu dojít. Právě proto, že klíče od této skříňky jsou za oceánem.“

Dmitrij Medveděv

Rusku se zcela logicky nelíbí, že celý „motor“ internetu a všechny servery potřebné pro provoz internetu jsou umístěny na území Spojených států amerických a Ruská federace nemá sebemenší možnost to nějak ovlivnit. Na chod internetu dohlíží nezávislá organizace ICANN sídlící v USA, která však také podléhá americké legislativě.

Je však skutečností, že organizace ICANN se snaží udržet internet skutečně nezávislý, a proto existuje zašifrovaná záloha, která se dá odemknout jen v přítomnosti sedmi nejdůvěryhodnějších lidí internetové komunity (nebo alespoň pěti z nich). Tito lidé totiž vlastní fragmenty klíče k dekodéru a jen dohromady mohou internet obnovit. Mezi těmito lidmi je i jeden čech, Mgr. Ondřej Surý, který je odpovědný za technickou infrastrukturu a provoz systému centrálního registru domén.

Rusko však nerado spoléhá na cizí organizace a raději chce mít své jisté. I z tohoto důvodu zavedl zákon „o svrchovaném Runetu,“ který mimo jiné přikazuje operátorům, aby v sítích zřídili všechny technické prostředky tak, aby dokázali čelit hrozbám, filtrovat tok dat a omezovat přístupy k blokovaným stránkám.

Zdroj: EN24news.com (odkaz)