Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Na Mars si dělá v poslední době zálusk nejedna vesmírná agentura. Hlavní zájem o něj rozpoutal Elon Musk, který chce již v roce 2024 vyslat historicky prvního člověka na naši sousední planetu a do budoucna tu chce mít svou vlastní kolonii, která bude čítat milion lidí.

Vesmírná agentura Elona Muska, SpaceX, však není jedinou. Stejným způsobem, ale ne tak progresivně, chce dobýt Mars i NASA nebo Čínská vesmírná agentura. Právě Čína si chce pravděpodobně také ukrojit z rudého krajíce, a proto vyslala na Mars sondu v rámci mise Tchien-wen (v překladu „Otázky k nebesům“), která ze vzdálenosti jen 2,2 milionů kilometrů od Marsu pořídila snímek Rudé planety, který zaslala na Zem.

Nyní se nachází zhruba 1,1 milionů kilometrů od Marsu, což je asi 184 milionů kilometrů od Země. Tyto informace poskytl přímo Čínský národní vesmírný úřad (CNSA). Čínská sonda by podle plánů měla na oběžnou dráhu Marsu dorazit ještě tento měsíc. V květnu pak následně pošle přímo na Mars speciálního rovera, který bude mít za úkol 90 dní zkoumat oblast Utopia Planitia. Na Marsu tak začne doprava postupně houstnout, protože mimo čínský rover zde najdeme i Curiosity, Phoenix, Spirit, Opportunity nebo Mars Pathfinder.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)