Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Z tohoto důvodu se vedení společnosti Nvidia rozhodlo, že cíleně bude vyrábět herní grafiky se sníženým výkonem, aby odradila těžaře. Těžaři se však nevrhli jen na herní grafiky, ale vyprodané jsou i zásoby herních notebooků.

Pro úspěšnou těžbu kryptoměn je totiž zapotřebí mít velkou sestavu extrémně výkonných počítačů spojených do sestavy nazývané mining rig. Na všech těchto strojích pak musí být nainstalovaný speciální software, který spustí algoritmus, po jehož výpočtu se získá virtuální mince. Tyto virtuální mince, neboli kryptoměnu, je pak možné směnit za běžnou měnu či si za ní koupit téměř cokoliv.

Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Nový model GeForce RTX 3060 bude tak historicky první grafickou kartou, která bude v sobě mít zabudovaný speciální mechanismus, ukrytý v Biosu, který ve chvíli, kdy detekuje těžební software sníží výkon grafické karty na polovinu. Podle vedení společnosti Nvidia by toto mělo těžaře odradit od nákupu herního hardwaru. Běžný hráč však tyto omezení ani nepocítí, leda by na svém počítači měl nainstalovaný vir těžící kryptoměnu.

Prodej výše uvedené grafické karty startuje již tuto středu a bude v nabídce za 8 800 Kč. Díky těmto opatřením by se však již nemělo stát, že bude během pár dní vyprodána. I přes to se očekává extrémně vysoká poptávka, protože se jedná o nejlevnější model z nové generace grafických karet.

Zdroj: BBC.com (odkaz)