Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Koronavirus je velice zákeřná infekce, která má v současné době již mnoho mutací. Nemalé procento lidí nakažených touto nemocí pak končí na oddělení JIP s vážnými problémy. Pokud se někdo zbaví COVIDu myslí si, že má nad nemocí vyhráno.

Vědci z univerzity v Oxfordu a Cambridge se v rámci svého nového výzkumu zaměřili na zkoumání lidí, kteří koronavirus. Nakonec vybrali vzorek 236 379 Američanů. Bohužel zjistili, že u každého třetího člověka, který koronavirus prodělal se nejdéle do šesti měsíců od prvního pozitivního testu objevily neurologické a psychiatrické problémy.

Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

U každého osmého člověka se tyto problémy pak vyskytují úplně poprvé. V praxi pak podle vědců mezi tyto neurologické a psychiatrické problémy patří mozková mrtvice, nitrolební krvácení, psychické poruchy, úzkostné stavy, Parkinsonova nemoc či Guillain-Barrého syndrom. Je logické, že u hospitalizovaných pacientů je riziko větší, ale tyto komplikace se bohužel objevují i u pacientů s lehkým průběhem.

Hlavním autorem je Max Taquet z katedry psychiatrie na Oxfordské univerzitě, který zároveň tvrdí, že čím větší doba od prodělání koronaviru uběhne, tím zároveň klesá i riziko. Zmiňuje také, že studie nebyla až doposud podrobena oponentuře a podrobit ji delšímu výzkumu, aby se potvrdil či vyvrátil přímý vliv koronaviru na průběh neurologických poruch.

Zdroj: Webmd.com (odkaz)