Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Americká vesmírná agentura NASA oslavila nedávno úspěch, když se její rover Perseverance dostal bezpečně až na Mars. Jeho primárním cílem je samozřejmě zmapovat povrch Marsu, zjistit, zda se v kráteru, kde pravděpodobně byla voda nachází i život a zanalyzovat podmínky pro lidskou posádku.

Perserverance však necestoval do hlubokého vesmíru zcela sám, ale měl v sobě integrovaného malého drona či vrtulník Ingenuity, který má za cíl prozkoumat možnosti letecké přepravy za snížené gravitaci na Marsu.

Zajímavostí je, že tento historicky první motorový let na jiné planetě než Zemi je uskutečněn pomocí dronu běžícího na Linuxu. K tomuto se vyjádřil i Tim Canham, hlavní inženýr NASA: „Je to vůbec poprvé, co budeme létat s Linuxem na Marsu. Softwarový rámec, který pro to používáme je takový, který jsme vyvinuli ve spolupráci se společností JPL před několika lety a nazývá se  F ‚ (vyslovuje se „F prime“). To že je to open-source znamená, že pokud si chcete vyzkoušet létat se stejným Linuxem na Zemi, můžete.“

Zároveň je Tim nadšen z lidské vynalézavosti a vytrvalosti. Je pro něj neskutečné, že stačí sebrat pár věcí, které máte v garáži poskládat je, dát do toho Linux a proletět se třeba na Marsu. O potencionálním úspěchu celé mise samozřejmě nepochybuje.

Zdroj: TheVerge.com (odkaz)