Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Všeobecnou snahou snad všech států je získat co možná nejvíce vakcín proti koronaviru a v co nejkratším časovém úseku proočkovat většinu obyvatel. Tím se však roznítil politický boj o to, kdo bude mít kterou vakcínu a v jakém množství.

V KLDR si údajně poradili po svém. Podle dostupných informací měli hackeři placeni vládou KLDR zaútočit na americkou společnost Pfizer a zkusit v jejich databázích najít postup na výrobu jejich vakcíny proti koronaviru. S odvoláním na jihokorejskou rozvědku to uvedl jihokorejský poslanec Ha Te-kung.

Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

O tom, kdy konkrétně se útok odehrál není nic známo a společnost Pfizer odmítla tuto událost jakkoliv komentovat. Podle agentury Reuters je podobných útoků na farmaceutické firmy v době pandemie koronaviru stále více. Jednotlivé státy či organizace se zkrátka chtějí rychle dostat k nejnovějším výsledkům výzkumů.

Agentura Reuters dále potvrdila, že hackeři z KLDR již zaútočili dohormady na devět farmaceutických firem, například Johnson & Johnson, Novavax a AstraZeneca. Možným důvodem k tomuto chování je velké množství sankcí, které je na KLDR uvaleno z důvodu jejich jaderného programu. To však znemožňuje KLDR jakýkoliv zahraniční obchod. Vzhledem k tomu, že v KLDR není ani jeden potvrzený případ, je také možné, že by KLDR technologii na výrobu vakcíny jen přeprodala dál.

Zdroj: ArsTechnica.com (odkaz)