Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Útoky hackerů jsou obecně považovány za přestupek ne-li přímo za trestný čin. Čím dál častěji se však objevuje trend, kdy kyberkriminalita je v podstatě služba na zakázku. BlackBerry varuje, že právě tento druh služby je čím dál častěji využíván i jednotlivými národy či státy.

Nejčastěji je pro tento účel vybrán nějaký phishing nebo malware, který zablokuje a vydírá oběť. Mezitím se objednatel může bez problémů dostat k informacím z tajných databází, které potřebuje. Vzhledem k tomu, že hackerské skupiny mají vlastní sofistikované metody, technologie a infrastrukturu je velice těžké dopátrat, který národ či instituce si útok objednala.

Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Mnohdy pak bývá ve skupině několik hackerů rozprášených po celém světě a je velice těžké dohledat je, natož dohledat objednatele. Jedním příkladem za všechny může být hackerská skupina Bahamut, která na objednávku udělá prakticky cokoliv, i když se specializují na útoky na chytrá zařízení. Jediné co zbývá větším organizacím doporučit je nepodceňovat kybernetickou bezpečnost.

Zdroj: ZDNet.com (odkaz)