Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Poslední dobou se hned v několika zemích řeší jistá mediální daň, kterou by měly společnosti jako Facebook a Google platit tamním vydavatelům za uveřejnění jejich obsahu. Jednou ze zemí, kde chtěli tento zákon zavést je i Austrálie. Na rozdíl od ostatních však požadovala takové podmínky, že Google vydal ultimátum, že v případě zavedení bude nucen odejít z kontinentu a Facebook zase zablokoval pro Austrálii všechny zahraniční média.

Před chvíli ale australský parlament definitivně rozhodl a schválil nový zákon, který stanovuje pevné sazby za zveřejnění zpravodajského obsahu. Jde tak o první zemi, kde vládní arbitr určuje sazby. Podle vyjádření australského parlamentu má nový zákon zajistit, že mediální společnosti budou spravedlivě odměňovány za svou práci a za pomoci udržet v Austrálii žurnalistiku, která slouží veřejnému zájmu.

Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Dle vyjádření Joshe Frydenberga, ministra financí, a Paula Fletchera, ministra pro komunikační prostředky, bude tento zákon po roce přezkoumán a dle potřeby novelizován. Mnoho zemí čeká, jak situace v Austrálii dopadne a zvažují podobné kroky, mezi nimi je i Velká Británie, Kanada či EU.

Naštěstí se výhrůžky Google o odchodu neuskuteční, ale Google „sklopil uši“ a začal již před schválením zákona vyjednávat s australským zpravodajskými platformami o konkrétních kompenzacích a licenčních dohodách pomocí své nové platformy Google News Showcase. Podle analytiků však tento zákon hraje do karet spíše Facebooku, který díky tomu nemusí měnit svůj podnikatelský model. Jak se to projeví v praxi a zda to pomůže i někomu jinému než australským zpravodajským serverům ukáže teprve čas.

Zdroj: Engadget.com (odkaz)