Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

V České republice je stále populární stahovat filmy, seriály a autorskou tvorbu „na černo“ a ideálně zadarmo. Jedním z nejpopulárnějších serverů pro stahování podobného obsahu je bezpochyby Ulož.to. Právě díky porušování autorských práv se tento server ocitl včera před pražským vrchním soudem, díky žalobě ze strany agentury Dilia.

Tato agentura zastupuje autory a nositele autorských práv. V této kauze se jednalo konkrétně o šest filmů a jejich bezplatné uveřejnění. Konkrétně se pak jedná o Pelíšky, Kobry a užovky, Ostře sledované vlaky, Vesničko má středisková, S čerty nejsou žerty a Obušku, z pytle ven. Ulož.to celkem logicky tento soudní spor prohrál a byl pravomocně odsouzen.

Zdroj: Pixabay.com (odkaz)

Zástupce serveru Ulož.to však podotkl, že se může jednat o velice negativní precedenční charakter a jinými slovy to může mít velice negativní dopad na svobodu na internetu obecně. Ulož.to zareagovalo dle očekávání a chce se odvolat k Nejvyššímu soudu.

Do 60 dnů od nabytí právní moci rozsudku musí Ulož.to zajistit, aby nebylo možné ze serveru stáhnout soubory nesoucí názvy těchto filmů, a to v konkrétních, soudem uvedených, formátech. Podle předsedy odvolacího senátu, Romana Horáčka, je však nepřípustné uvalit na server povinnost kontrolovat obsah všech souborů nahraných na server uživateli. Agentura Dilia však za provozem tohoto serveru vidí nelegální činnost a porušování autorských práv.

Zdroj: CT24.ceskatelevize.cz (odkaz)