Zdroj: Pixabay

Americká společnost Boston Dynamics, vyrábí po celém světě obdivované roboty, které vynikají svou umělou inteligencí a přirozenými pohyby. Jedním z pokrokových robotů je i robopes Spot. Ten sice nemá hlavu, ale místo toho má množství senzorů a kamer, díky kterým se osvědčil například při průzkumu zamořené oblasti v Černobylu.

Nyní je možnost vidět tohoto robopsa i u nás v ČR, a to konkrétně v Alze. Obratem dostal i stylové jméno Dášenka. Alza tak pomyslně předběhla i ČVUT, která získala grant od americké armádní agentury DARPA, ze kterého chce právě zafinancovat nákup Spota.

„V Alze máme rádi inovace a chceme být těmi, kdo nová témata otevírá. I proto jsme nesmírně rádi, že se nám celosvětově známou značku podařilo do České republiky přivést, věříme totiž, že robotika bude stále populárnější a užitečnější. Příkladem mohou být stále oblíbenější robotické vysavače nebo sekačky.“

Jan Sadílek, marketingový ředitel Alzy

Alza však nebude jen pouhým uživatelem, ale bude zároveň testerem, kdy bude Spota na své prodejní ploše testovat a hledat pro něj co možná nejideálnější využití. Nabízí se hned několik situací, hlavně donáška objednávky zákazníka k pokladně a případně i k němu domů, protože Spot zvládne bez problému jak schody, tak otevírání dveří.

Spot je navíc voděodolný, má nosnost až 14 kilogramů a díky speciální kameře vidí v rozsahu 360 stupňů. Pokud máte nějaký zajímavý tip, jak využít Spota v Alze, můžete to navrhnout na facebookových stránkách Alzy. Zda se Alza chystá nakoupit vícero Spotů či zda jde jen o jediný experiment v tuto chvíli není jasné.

Zdroj: CzechCrunch.cz (odkaz)