Zdroj: Pixabay (odkaz)

Může se zdát, že všechny jídla byla již uvařena. V důsledku hladomorů se ve Francii naučili jíst i žáby a šneky. Moderní šéfkuchaři se snaží své hosty zaujmout stále novými recepty, novými kombinacemi nebo alespoň novými variacemi již známých jídel. Sami si však ztěžují, že jim již docházejí nápady.

Právě v tomto bodě chce Sony nasadit matematiku, analýzu velkých dat a strojové učení. V praxi tak bude moci umělá inteligence navrhovat nové recepty tak, že zohlední zkušenosti nejlepších kuchařů a jednoduše to propojí se svou databází chutí, vůní, molekulární strukturou potravin a z těchto faktorů posléze vzejde nový chuťový vjem.

Je jasné, že kombinace budou znít třeba i odpudivě, nicméně podle vědy by měly všechny suroviny bezvadně ladit k sobě. Sony se navíc pustilo i do výroby robota, který by měl nahradit i toho nejlepšího kuchaře. Zvládl by vařit jako michelinský kuchař stejně dobře, jako robot na operačním sále operuje v roli neurochirurga.

Otázkou zůstává, zda kuchařský robot v kombinaci s umělou inteligencí neohrozí gastronomický průmysl, resp. řadové kuchaře. Proč by restaurace zaměstnala člověka, když může mít toho nejlepšího kuchaře. Na druhou stranu je nutné uznat, že například každá sůl solí jinak a robot nemá chuť, takže i za přítomnosti robota je pravděpodobně potřeba lidský dohled.

Zdroj: ai.sony/projects (odkaz)