Zdroj: Pixabay

O tom, že se Elon Musk pokouší realizovat autonomní režim pro své elektromobily ví snad celý svět. Nyní se však chystá poměrně kuriózní obchod, a to přímo u nás v Praze. Pražský dopravní podnik totiž chystá nákup autonomních souprav metra bez strojvůdců. Podle plánů připadá v úvahu nákup alespoň 69 souprav za zhruba 25 miliard korun, což je částka, která zahrnuje i instalaci doprovodného systému.

Již dokonce proběhlo první kolo konzultací s devíti potencionálními dodavateli. Výsledky těchto jednání se ještě vyhodnocují. Dopravní podnik to však nechce uspěchat, protože se jedná o jednu z nejdražších investic za posledních několik let. Po nákupu nových autonomních vozů budou nasazeny nejprve na trasu metra C, kde má prý jezdit paralelně se starými vozy.

„Pro plně automatizovanou linku C předpokládáme nákup minimálně 53, pro novou linku D 16 pětivozových plně průchozích bezobslužných vlakových souprav. Zhruba 16 miliard by stály vlakové soupravy a přibližně 8,5 miliardy stacionární část nového dopravního systému.Za předpokladu vypsání veřejné zakázky nejpozději v roce 2022 by první plně automatické vlakové soupravy mohly na lince C jezdit už průběhu roku 2027, přičemž dodávka posledních vlakových souprav, a tím pádem dokončení přechodu na plně automatický provoz metra na lince C, připadá do úvahy v roce 2030.“

Tím, že nyní bude pražské metro řízeno počítačem dosáhne prý až 15% úspor energií. Nejtěžší však podle mluvčího DPP bude instalace bezpečnostních opatření a doprovodných systémů a následný paralelní provoz, kdy bude zapotřebí přepínat mezi počítačem řízeným provozem a provozem řízeným strojvedoucím. Druhé kolo pohovorů chce DPP zahájit ještě do konce roku. První autonomní souprava by se pak měla v Praze objevit již v roce 2027.

Zdroj: Zive.cz