Zdroj: Pixabay

Německo, které nyní předsedá Evropské Unii, se snaží prosadit novou legislativu, podle které by vyšetřovatelé a příslušné orgány měly mít pravomoc k prolomení jakkoliv šifrované elektronické komunikaci. V psaném návrhu je text spíše obecný a hlavně zdůrazňuje ne mnoha místech, že Evropská unie je zastáncem tzv. end-to-end šifrování, jako můžeme vidět třeba u oblíbené chatovací aplikaci WhatsApp.

Zároveň však zdůrazňuje nový návrh i potřebu, aby se bezpečnostní orgány a kriminalisté mohli do konverzace podívat, samozřejmě že se souhlasem příslušného soudu. Nejvíce toto opatření zasáhne asi WhatsApp, Signal, Threema a Telegram. Návrh pak neobsahuje bližší detaily nebo již hotové řešení, ale podotýká, že toto řešení se má vytvořit ve spolupráci s provozovateli komunikačních služeb.

Zdroj: Pixabay

Podle bezpečnostních expertů je však nejvíce pravděpodobná metoda tzv. „exceptional access,“ kterou již jednou navrhovala britská rozvědka. V praxi by tak nemuseli kriminalisté prolamovat žádné speciální šifrovací klíče, ale správce komunikační služby by je jednoduše přidal jako jakéhosi tajného účastníka hovoru či chatu.

Členské státy mají možnost se k tomuto tématu vyjádřit ještě dva dny. Následně by se měl sejít 25. listopadu Výbor pro vnitřní bezpečnost a celou záležitost projednat. Pak záleží jen na Radě, zda novou legislativu v podobě Rezoluce schválí nebo ne. Podle autorů této Rezoluce je hlavním důvodem nutnost bojovat proti zneužívání dětí, proti dětské pornografii a proti terorismu. Předběžné zprávy však hovoří o tom, že by Rezoluce měla bez problémů projít, a to hlavně na základě nedávných teroristických útoků ve Francii a ve Vídni.

Zdroj: FM4.orf.at