Zdroj: Pixabay

Na našem trhu se objevila nová skupinka útočníků, kteří se vydávají za pracovníky největšího internetového e-shopu Alza a oznamují lidem, že vyhráli nový iPhone 12. Jediné, co prý stačí udělat je zaslat manipulační poplatek 1 Kč.

Toto oznámení chodí zpravidla formou SMS, která přijde právě jménem e-shopu Alza a mimo jiné v této zprávě také stojí: „Máte jeden balíček od společnosti Alza. Poslední možnost jej vyzvednout.“ Následuje pak ještě výzva, aby oběť klikla na odkaz pro více informací.

Na těchto podvodných webových stránkách se oběť dozví o výhře iPhonu 12 a zároveň je upozorněn na zaplacení manipulačního poplatku 1 Kč. Pro tuto transakci však musí zadat oběť veškeré údaje o své platební kartě. Tyto údaje jdou samozřejmě dále zneužít a celoživotní úspory obětí jsou tak v ohrožení.

„Upozorňujeme na podvodné smsky, které informují o výhře od naší společnosti – třeba o výhře iPhonu 12. Tyto zprávy nejsou zasílány společností Alza.cz, a. s., a důrazně před nimi varujeme. Po výhercích v našich soutěžích nikdy nechceme platební údaje, výhry jsou vždy zdarma. V případě potřeby mohou zákazníci kontaktovat infolinku na telefonním čísle 225 340 111.“

oficiální vyjádření Alza.cz

Společnost Alza.cz se samozřejmě oficiálně distancovala od těchto útoků a vyzývá všechny, aby na podobné výzvy nereagovali a ani nevyplňovali žádné citlivé údaje. Je proto určitě dobré v případě jakýchkoliv pochybností, obrátit se přímo na infolinku Alzy a ověřit si pravost případné výhry. Jak však Alza sama podotýká, po výhercích nikdy nechce platební údaje.

Zdroj: Novinky.cz