Zdroj: Pixabay

Farmaceutická společnost Pfizer v pondělí uveřejnila, že její klinické testy potvrdily 90% úspěšnost jejich vakcíny proti COVID-19. Vzápětí ještě ten samý den prodal generální ředitel této společnosti 60% akcií, jejichž hodnota stoupla o 15%.

Společnosti Pfizer a BioNTech mohou na své vakcíně vydělat více než 330 miliard korun, a to díky tomu, že jejich vakcína má stát sedmkrát více než vakcína od konkurenční společnosti AstraZeneca. Aplikace obou vakcín je však obdobná – každý očkovaný dostane dvě dávky s tím, že od Pfizeru přijde jedná dávka na 336 Kč a od AstraZeneca na 50 Kč.

Představitelé Evropské unie při tom veřejně ve středu prohlásili, že pro své občany zajistili zhruba 300 milionů dávek vakcíny od Pfizeru. Důvodem rozdílné ceny je skutečnost, že AstraZeneca se zřekla veškerého případného zisku, kdežto společnost Pfizer k tomuto problému přistupuje spíše obchodně.

Pfizer si celý vývoj vakcíny zařídil více méně z vlastních prostředků, půjček a z investic. Nechtěl však přijmout veřejnou dotaci, která by ho mohla ve finále omezovat při kalkulaci ceny. V tuto chvíli jen ve Pfizeru sčítají zakázky, protože USA si objednaly 200 milionů dávek hned a 500 milionů do budoucna, Evropská unie objednala 300 milionů a Velká Británie dalších 40 milionů dávek. V součtu to dělá více než miliarda dávek s tím, že každá stojí 336 Kč. Je zřejmé, že si společnost Pfizer vytáhla eso a na těchto objednávkách nemilosrdně zbohatne.

Zdroj: Novinky.cz