Zdroj: Pixabay

Unikátní česká seznamka, která vznikla v době, kdy Markovi Zuckerbergovi bylo pouhých 13 let, bohužel k 14. prosinci oficiálně končí. Jedním důvodem je samozřejmě nenaplněné očekávání, kdy počáteční zájem převálcovala éra Facebooku. Druhým důvodem pak je jiné zaměření Seznamu než na počátku. Seznam se teď ubírá cestou rozvoje své domovské stránky a svých reklamních systémů, které jsou daleko více rentabilní.

„O smyslu služby Lidé.cz uvažujeme už několik posledních let, kdy si stěží vydělá na svůj vlastní provoz a údržbu. Ta je navíc čím dál náročnější, protože někteří uživatelé nahrávají do svých profilů i fotografie či texty se sexuálním podtextem a jejich kontrola či odstraňování vyžaduje zapojení mnohačlenného týmu administrátorů.“

Pavel Zima, místopředseda představenstva a ředitel pro exekutivu a komunikaci Seznam.cz.

Pavel Zíma navíc upozornil na to, že filtrování příspěvků a fotek se závadným obsahem je velice důležité, protože i na platformě Lidé.cz se vyskytují v hojném počtu. Manuální filtr všech příspěvků na Lidé.cz pak zaměstnal tak velký kolektiv lidí, že náklady na provoz zkrátka převýšily tržby.

Je totiž zapotřebí projít profil každého nahlášeného profilu i predátora manuálně. K nahlášení nevhodných profilů či profilů predátorů dochází i více než desetkrát denně. Řešením by bylo nasadit, podobně jako Facebook, nějakou umělou inteligenci, která ale samozřejmě představuje nemalou investici. Ta se ale vzhledem k úpadku služby nemůže nikdy zaplatit.

V úvahu připadal i prodej celé platformy, ale neozval se prý nikdo, s kým by mohl Seznam přistoupit na oboustranně akceptovatelnou dohodu. Odteď již všichni příchozí na Lidé.cz uvidí pouze banner, který je bude informovat o konci provozu. Po 14. prosinci navíc dojde k trvalému smazání všech dat, která ani nebudou nijak archivována. Seznam proto doporučuje si všechny věci, které chcete zachránit, co nejdříve stáhnout.

Zdroj: Blog.Seznam.cz