Zdroj: Pixabay

Již od loňského roku se začaly na trhu objevovat telefony se zabudovanou technologií UWB, ať už je řeč o iPhonu 11 nebo Samsungu Galaxy Note 20 Ultra. I když tato technologie v sobě skýtá velký potenciál, je jí věnována stále malá pozornost a mnoho lidí ani neví, k čemu vlastně slouží.

Ultra wideband neboli UWB je ultraširoké pásmo pohybující se v šířce 500 MHz, na rozdíl od Wi-Fi nebo mobilní sítě, které operují na šířkách 20-80 MHz. Rozdíl je v tom, že přes širší pásmo proteče více dat. Toto pásmo pracuje na frekvencích od 1 – 10 GHz, ale v našem případě jsou povoleny kmitočty od 3,1-4,8 GHz a od 6-9 GHz. UWB se může pohybovat přes více pásem proto, že dokáže pracovat na velmi nízkém výkonu, takže pro Wi-Fi je to v podstatě pouhý šum. Dokáže prostoupit stěnami a má dosah několik desítek metrů.

Technologie UWB je rychlá, bezpečná a oproti klasické Wi-Fi i o mnoho lépe lokalizovatelná. To využili i samotní výrobci, takže vylepšili funkce pro hledání ztracených zařízení, nahradí Bluetooth (místo hledání zařízení v nějakém okruhu hledá konkrétní zařízení v určité vzdálenosti a pod určitým úhlem) a v případě společnosti Xiaomi dokáže mobil s UWB namířený na lampičku, reproduktor, televizor či klimatizace tuto elektroniku ovládat. Při namíření na konkrétní spotřebič se vždy na mobil zobrazí konkrétní ovládací tlačítka.

UWB tak pravděpodobně bude v budoucnu tím, co nahradí Wi-Fi, Bluetooth a pravděpodobně i NFC pro platbu v obchodech s tím rozdílem, že nebude zapotřebí telefon přikládat tak blízko. Vznikne také celá řada nových druhů aplikací, která využije schopnost navigovat konkrétním směrem. Budoucí rozmach této technologie tak stojí na tom, jak ho jednotlivé firmy budou podporovat.

Zdroj: Zive.cz