Zdroj: Pixabay

Zákaz prodeje ukradených artefaktů má však i nezamýšlené důsledky. Když Facebook identifikuje skupiny, které porušují jeho pokyny, společnost je jednoduše smaže a ztratí tak zásadní dokumentaci pro výzkumníky studující ukradené umění. „Jsou to zásadní důkazy pro úsilí o repatriaci a stopování válečných zločinců,“ říká Katie Paul, spolurežisérka projektu Athar(který si dává za cíl nalézat ukradené artefakty). „Facebook vytvořil problém a místo toho, aby z toho udělal něco, k čemu by mohl přispět, to ještě zhoršuje,“dodává.

Důsledky jdou však daleko za krádež umění. Od roku 2014 jsou drancované starožitnosti hlavním zdrojem financování teroristických organizací jako je ISIS. Skupina v Sýrii s 340 000 členy má příspěvky, které ukazují, jak lupiči odkrývají mozaiku. V komentářích Athar dokumentoval jednoho uživatele, který odpověděl smíchem emodži slovy: „Umírejte hladem za historii země.“

Zdroj: Pixabay

Facebook není jedinou platformou, která se potýká s tím, jak hlídat obsah kvůli zachování důkazů pro výzkumné skupiny, jako je Athar. YouTube také získal kritiku za odstranění extremistického obsahu, který se vědci snaží studovat.

Zdroj: The Verge.com