Zdroj: Pixabay

Posledním trendem ve světě mobilních sítí je prozatím nejrychlejší síť 5G. Stejně jako ve světě se i u nás chystá celoplošné zavedení této sítě, protože prozatím funguje jen v rámci testování ve vybraných úsecích v Praze a Brně. Pro přidělení určité frekvence na 5G síť byl vypsán Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ) aukce.

Uzávěrka přihlášek do této aukce skončila 30. září a hned následující den měl být, podle běžné praxe, uveřejněn jmenný seznam účastníků aukce. Nyní však z neznámých důvodů vydal ČTÚ tiskovou zprávu, kde pouze oznámil, že se zúčastnilo sedm uchazečů.

„Praha, 1. října 2020 – do výběrového řízení za účelem udělení práv k využívání rádiových kmitočtů pro zajištění sítí elektronických komunikací v kmitočtových pásmech 700 MHz a 3400–3600 MHz se přihlásilo 7 uchazečů. V souladu se zákonem o elektronických komunikacích a podmínkami výběrového řízení nebude Úřad v této fázi jména konkrétních uchazečů zveřejňovat.“

V tuto chvíli nikdo neví, z jakého důvodu se tak stalo, ale při dotázání odkázal mluvčí ČTÚ na §21 zákona o elektronických komunikacích. Zde se však uvádí, že jednotlivým účastníkům je povoleno omezit nahlížení do spisu. Zdá se, že uveřejnění jmenného seznamu po uzávěrce se tento paragraf netýká.

Operátoři v České republice již začali nabízet 5G, i když v omezené podobě, protože ho nabízí na frekvencích, které doposud měli vyhrazené pro starší generace sítí. Vodafone i O2 již 5G nabízí a nyní se podle nejnovějších zpráv chystá i T-Mobile. Od 1. listopadu by měl v Praze a Brně zavést 5G síť pro své uživatele.

Zdroj: Lupa.cz, ČTÚ