Zdroj: Pixabay

Největší český vyhledávač Seznam.cz chce mít svého vlastního vyhledávacího asistenta podobně jako Apple Siri, Amazon Alexa a další. I když hlavní tváří hlasového asistenta má být již tradičně pes Krasty, neponese služba jeho jméno, ale má být označena jako Seznam hlasový asistent. Již nyní je možné testovat beta verzi, ale pouze na zařízeních s operačním systémem Android 10.

„Vyhledávání hlasem je celosvětovým trendem. Statistiky říkají, že poměr hledání hlasem na mobilních telefonech je celosvětově mezi 20 až 30 procenty. Některá čísla ze Spojených států již hovoří o podílech nad 40 procent. To jsou pro nás zatím těžko představitelná čísla. Trend je však jasný, neustále roste a v některých skupinách je dokonce růst rok od roku exponenciální. Češtině zatím asistenti globálních značek nerozumí, a to nám dává příležitost být u zrodu tohoto trendu v ČR a mít možnost ho spoludefinovat.“

Je jasné, že trend ve vývoje technologií je naprosto jasný, ale zároveň je nutno si přiznat, že náš trh je tak malý, že pro giganty Google, Amazon či Apple není dostatečně výhodné vydávat své hlasové asistenty i v češtině. Pokud tedy Seznam dokončí svého asistenta, který by měl možnost ovládat i mobilní telefon jako v případě Googlu, je jisté, že se to setká se zaručeným úspěchem.

Pokud si ho chcete vyzkoušet i vy, stačí si v Google Play stáhnout originální aplikaci Seznam.cz a v nastavení si pak službu pod „Vychytávkami“ aktivovat. Po udělení nutných povolení se již na straně displeje objeví pes Krasty, podobně jako bublina Messengeru, a čeká na váš povel.

Pokud ho chcete aktivovat, stačí zavolat „Sezname“ a rázem se místo psa objeví okno s nabídkou aplikací, se kterými je hlasová navigace kompatibilní, jako je Seznam.cz, Mapy.cz, Jízdní řády, Email.cz, Novinky.cz, Sport.cz, TV Seznam, Pohádky, Super.cz, TV program a Spotify. V tuto chvíli se Krasty ještě učí, takže v podstatě zvládne prozatím základní úkoly, jako je otevřít mapy, nastavit budík, přehrát písničku, atd. Do budoucna je však podle vývojářů v plánu zabudovat celou řadu dalších příkazů včetně propojení Mapy.cz s navigací skrze Android Auto.

Zdroj:  Zive.cz