Zdroj: Pixabay

Situace s koronavirem se u nás poměrně rapidně přiostřuje a tomu odpovídají i vládní opatření v podobě nového vyhlášení nouzového stavu a celkového omezování počtu lidí na veřejných místech. Jedním z míst, kde dochází k shromažďování lidí a tím pádem k šíření nákazy jsou hospody a restaurační zařízení.

Pro snadnější trasování zavedli například v Nizozemsku rezervační systém před vstupem do restaurace stejně jako v Německu, kde toto nařízení platí již od května. Tamní hostinští musí pečlivě zaznamenávat nejen útratu, ale také kontaktní údaje hostů včetně času příchodu a odchodu. Cílem je usnadnění dohledávání kontaktů, které se mohli potencionálně nakazit.

„Plánujeme podobná opatření, která jste tady zmínil v tom slova smyslu, že lidé, kteří budou chodit do restaurací, se tam zapíší tak, jako to je třeba v Německu. Je to věc, která výrazně umožní potom trasování v případě právě zapojení chytré karantény.“

Obdobný systém chce v České republice zavést i ministr zdravotnictví Roman Prymula. V úvahu pak připadá například registrace hostů pomocí QR kódu. Některé z firem již začali poskytovat možnost objednání pomocí QR kódu nalepeného na každém stolu (odpadá tak nutnost sahat na jídelní lístek, který může být infikovaný).

„Situace kolem vývoje nákazy koronavirem v Česku nenasvědčuje tomu, že by v dohledné době mělo dojít k jejímu rapidnímu zlepšení. Naším cílem je co nejvíce pomoci restauracím a barům, aby nemuselo dojít k jejich úplnému uzavření jako na jaře. Současně chceme co nejúčinněji pomáhat při dohledávání nakažených kontaktů, aniž by se musela zavádět likvidační opatření.“

Pokud vznikne povinnost registrovat hosty, bude se muset jednat o automatizovaný systém v podobě například QR kódu. Pro obsluhující personál je nemožné ještě hlídat totožnost, příchody a odchody jako ve fabrice. Bohužel je zde také mezera v podobě lidí, kteří telefon vůbec nemají, popřípadě mají klasický tlačítkový telefon a zároveň si chtějí zajít na pivo.

Nejpravděpodobnější je proto platforma AAHI, kdy přicházející host naskenuje QR kód, načež se mu otevře webový formulář pro zadání jména, e-mailu a telefonu. Poté, co zaplatí, nahlásí jedním tlačítkem přes AAHI zase svůj odchod. Pokud host zapomene nahlásit odchod, aplikace se sama připomene po hodině, popřípadě se sama odhlásí.

Zda se systém AAHI nebo nějaký obdobný, například Qerko či One Menu stane povinným zatím není zcela jasné. Ale vzhledem k zhoršující se situaci se sám ministr zdravotnictví k této variantě přiklání. Včera však premiér Andrej Babiš snahu ministra zdravotnictví odmítl se slovy: „Pan Prymula je nový. Dneska mluvil o nějakém formuláři v hospodách. To je nesmysl. Žádný formulář nebude.”

Zdroj: Seznam Zprávy.cz, Novinky.cz