Zdroj: Pixabay

Objevování vesmíru, nových forem života nebo třeba potvrzování fyzikálních zákonů kosmonauty přímo v hlubokém vesmíru je jistě krásné a vznešené poslání. Nesmíme však zapomínat na to, že i kosmonaut je pouze jenom člověk a jako takový má občas potřebu vyměšovat.

V souvislosti s vesmírným záchodem je na místě ještě jeden problém. Na Zemi to nijak neřešíme, protože je zde gravitace, která vše přitáhne k sobe, ale ve vesmíru je stav beztíže, takže za normálních okolností by exkrementy volně létaly po stanici či raketě. Proto je vybaven speciálním sacím zařízením, které exkrementy z kosmonautů „vysaje“. Pro výrobu těchto toalet byl využit 3D tisk velice ušlechtilých kovů, jako jsou Inconel, Elgiloy nebo titan. Uvnitř toalet se pak nachází extrémně silná kyselina, která zajistí, že se toaleta neucpe žádnou tužší částí a udrží se vše sterilní.

Právě takový záchod s názvem Universal Waste Manegement System nově přibyl i na mezinárodní vesmírné stanici ISS, který před pár dny odstartoval ze Země. Je to jeden ze dvou typů toalet, které má NASA v úmyslu ve vesmíru otestovat. Jeho cena je však astronomická, protože taková vesmírná toaleta vyjde v přepočtu na 529 milionů korun.

Zatímco tato toaleta je určena pro vesmírnou stanici, druhá toaleta s názvem Orion by měla být určena spíše pro práci přímo ve vesmíru. Orion bude otestován při prvním letu na Měsíc v rámci programu Artemis. Tyto nové toalety jsou navíc o 65% menší a o 40% lehčí než stávající, které jsou stále na ISS. Od té doby, co do vesmíru začaly létat i ženy je také zapotřebí upravit toaletu tak, aby více vyhovovala i astronautkám.

Zdroj: The Verge.com