Zdroj: Pixabay

Minulý týden prolétla médii zpráva, že zákonodárci v Spojených státech amerických chtějí mít více pod kontrolou čtyři největší technologické giganty na svém trhu. Jedná se o společnosti Amazon, Apple, Google a Facebook. Podobné opatření však chystá podle serveru Financial Times i Evropská unie.

Podle dostupných informací mají tyto opatření i u nás ještě přísnější než jsou v USA. Evropští zákonodárci mají také v plánu omezit či regulovat ne 4 technologické giganty, jako je tomu v USA, ale hned 20 společností. Je však jasné, že mezi dvaceti společnostmi budou i Amazon, Apple, Google a Facebook jako je tomu v USA. Další budou přidány podle předem stanovených kritérií jako je podíl na trhu či počet uživatelů.

Zdroj: Pixabay

Všechna opatření by měla pak výrazně zeslabit tržní sílu vybraných společností. Jednoduše řečeno velké společnosti budou plnit přísnější regulační nařízení, než menší firmy. Tím se omezí jejich monopol a menší společnosti budou mít větší šanci se uplatnit na trhu. Jedním z řešení, o kterém společnosti uvažují je rozdělení velké společnosti na dvě menší. Tím by měl v součtu stejnou sílu na trhu, ale již by se na něj nevztahovali opatření.

Zdroj: Engadget.com