Zdroj: Pixabay

Americká armáda investuje do technologických inovací nemalé finanční prostředky. Mezi novinkami v jejím arzenálu jsou i speciální brýle s rozšířenou realitou pro jejich armádní psy. Tyto brýle by měly umožnit dávat psům rozkazy a řídit je na dálku. Tuto novou technologii představila společnost Command Sight, která je v podstatě řízená americkou armádní výzkumnou laboratoří.

Tito armádní psy jsou speciálně cvičení například na vyhledávání min a výbušnin. Pro člověka je smrtelně nebezpečné pohybovat se v takovýchto oblastech, ale armádní pes potřebuje zároveň neustále přijímat rozkazy. Až doposud probíhal zásah tak, že psovodi používali laserové ukazatele nebo speciální ruční signály. To však vyžaduje, aby byl psovod stále na dohled.

S novými brýlemi může psovod vidět pomocí přenášeného video signálu v reálném čase to, co vidí jeho pes a může psovi vysílat speciální signály, které se mu zobrazí před očima. Každá sada brýlí by měla být prý uzpůsobena jednotlivým psům. Ti jsou na nošení brýlí zvyklí, protože je používají jako ochranu při špatných podmínkách. Zástupce společnosti Command Sight dodává, že tyto brýle již prošly prvními testy a výsledky jsou více než slibné.

Zdroj: BBC.co.uk