Zdroj: Pixabay

Od prvního a zároveň posledního letu na Měsíc uplynulo již dlouhých 51 let. Nyní se NASA rozhodla, že svou cestu na Měsíc zopakuje. Za tímto účelem začala NASA již dokonce podnikat první kroky, protože 2.září v Utahu provedla úspěšný test posilovacího motoru centrální rakety Space Launch System (SLS). Testovací zážeh byl mohutný a byl součástí i řady menších dílčích testů, které jsou přípravami na novou měsíční misi Artemis.

Celý test zážehu pak trval pouhé dvě minuty a jednalo se o statický zážeh motoru na tuhá paliva, konkrétně pak šlo o test motoru FSB-1 (Flight Support Booster), který je jedním ze dvou bočních urychlovacích stupňů centrální části rakety. Výsledná data z celého testování pak chce NASA využít pro zlepšování a vývoj raket SLS.

Raketa SLS bude mít za úkol vynést do vesmíru kosmickou loď Orion, která v současné době také prochází řadou testů. První zkušební start, při kterém se má Orion vydat na cestu kolem Měsíce, bude proveden již příští rok. Oficiální start lidské posádky na Měsíc, historicky druhé v pořadí, se pak má uskutečnit v roce 2024 a celkový pobyt by měl trvat necelý týden. Dalším úkolem SLS má být vybudování stanice Gateway na oběžné dráze Měsíce, která bude sloužit k dalším výzkumům. Veškeré termíny je však nutno, vzhledem k pandemii koronaviru, brát s rezervou.

Zdroj: NASA.gov