Zdroj: Pixabay

S historickými verzemi operačního systému Windows vždy přicházel i neoblíbený prohlížeč Internet Explorer, který mnozí využili právě jen jednou, a to tehdy, když si instalovali Google Chrome. Nyní však doba postoupila a Microsoft již dodává svůj operační systém ne s Internet Explorerem, ale se svým novým internetovým prohlížečem – Microsoft Edge.

Nový Microsoft Edge je nesrovnatelně lepší než Internet Explorer už jenom tím, že je postavený na jádře Chromium stejně jako Google Chrome. Bohužel má i svou stinnou stránku – nelze odinstalovat. Společnost Microsoft nyní vydala prohlášení, kde vysvětluje, proč nechce uživatelům dovolit odinstalovat pro některé nepoužívaný internetový prohlížeč. Je však nutné objektivně uznat, že současná verze prohlížeče začíná být již poměrně použitelná.

Microsoft obhajoval svoje rozhodnutí tím, že v jeho operačním systému je mnoho různých podpůrných aplikací, který pro svou činnost potřebují nějaký webový prohlížeč. Jinými slovy přítomnost webového prohlížeče je pro jejich fungování naprostou nezbytností. Proto Microsoft chtěl zajistit, aby v jeho operačním systému byl s určitostí vždy alespoň jeden výchozí prohlížeč, a proto nedovolí odinstalovat svůj Microsoft Edge. Uživatelům je však dáno právo nainstalovat si jakýkoliv jiný prohlížeč a ten pak nastavit jako výchozí místo Edge.

Nutno podotknout, že toto vysvětlení je smysluplné, logické a plyne z něj, že Microsoft chce preventivně zabránit tomu, že uživatel odinstaluje úplně všechny prohlížeče a ohrozí tak chod operačního systému či jeho částí. Navíc Microsoft dává uživatelům plnou kontrolu nad tím, jaká data jsou importována z jiných prohlížečů.

 Zdroj: support.microsoft.com