Zdroj: Pixabay

V poslední době čím dál více klientů různých bank spíše než klasickou platební kartu využívá alternativní způsoby platby, jako je pomocí telefonu, vyfocení QR kódu, apod. Jedním z poskytovatelů těchto platební služeb je i společnost MasterCard, která má svou vlastní aplikaci MasterPass, která nabízí držitelům právě platebních karet MasterCard platbu pomocí QR kódu na fakturách a internetových obchodech.

Společnost MasterCard do této aplikace investovala nemalé prostředky a celá aplikace se zpočátku vyvíjela slibně. Dokonce udává i podporu konkurenčních platebních karet. Včera však tato aplikace oznámila, že činnost aplikace bude ukončen včetně celé služby MasterPass, a to k 30. říjnu tohoto roku.

Zdroj: Pixabay

Nejde však o žádnou dočasnou odstávku či jen čekání na novou verzi. Tato služba skutečně ukončuje svoji činnost a společnost MasterCard v tuto chvíli neposkytuje žádnou náhradu ani alternativu. Zástupci MasterCard jednoduše doporučují platit klasickou platební kartou nebo popřípadě využít služeb Google Pay. Při tankování u benzinových pump Shell budou muset zákazníci využít jejich oficiální aplikaci Shell, která je dostupná jak pro Android, tak pro iOS.

V daleké budoucnost, resp. v horizontu několika let, by však podle společnosti MasterCard měla přijít náhrada v podobě aplikace „Click to Pay.“ Prozatím nejsou známy žádné další detaily, ale už teď je velice pravděpodobné, že to bude jen jakási alternativa pro Google Pay. Pokud však většina současných uživatelů MasterPass přejde ke Google Pay, bude pro MasterCard těžké dostat je zase zpět na svou stranu. Pokud bude chtít získat přece jen nějaké klienty zpět, bude muset nabídnout lepší funkcionality nebo výhodnější podmínky než má Google Pay. Jinak by přechod prakticky postrádal smysl.

Zdroj: MasterPass.com