Zdroj: Pixabay

Na Facebooku se vyskytuje mnoho falešných účtů, které vznikají za účelem šíření různých dezinformací či k manipulaci davu. Podle prohlášení bývalé analytičky Facebooku tomuto problému není věnována dostatečná pozornost a doslova uvedla „Na rukou mám krev.“

Výše zmíněnou analytičkou je Sophie Zhangová, která byla součástí týmu jež měl stíhat neautentické aktivity, které často pocházely právě z falešných účtů. Před nedávnem však byla Sophie propuštěna, protože se prý až příliš věnovala politickým operacím.

„Po celém světě bylo tolik problémového chování, že zůstávalo na mém osobním posudku, které případy dál vyšetřovat.”

Sophie vydává svědectví o tom, že během tří let, které pracovala pro Facebook viděla nespočet pokusů zahraničních vlád zneužít sociální síť Facebook s cílem oklamat své vlastní občany či dokonce ovlivňovat mínění v jiných zemích. Nejednou tak Sophie řešila i mezinárodní zpravodajské události.

Zajímavé je, že v rámci pracovní náplně přijímala i mezinárodně důležitá rozhodnutí bez jakýchkoliv konzultací. Facebook sice opakovaně hlásá, že boj proti Fake News a falešným účtům je pro něj prioritou, ale jak se zdá, tak v praxi to celé vypadá jinak. Je zajímavé, že záleží na jediném člověku, zda si náhodně všimne zvyšujícího se tlaku opozice v Ázerbajdžánu a zda tyto vlivy zablokuje či nikoliv.

Zdroj: ArsTechnica.com