Zdroj: Pixabay

Občas se bohužel může stát, že se člověk stane buď svědkem nebo obětí nějakého neštěstí. Právě pro tyto případy byla vyvinuta aplikace Záchranka, která má za cíl provést účastníka či svědka neštěstí celou situací a propojit ho s profesionálně vyškoleným operátorem Integrovaného záchranného systému.

Až doposud však byli operátoři odkázáni jen na subjektivní a neodborný slovní popis volajícího, kteří navíc často bývají v šoku. Nově se proto do ostrého provozu dostává nová možnost spojit se s operátorem i pomocí videohovoru. Díky tomu může operátor zhodnotit nejen situaci, rozsah škod, ale i blíže určit závažnost a rozsah zranění.

Tato novinka se testovala již od poloviny tohoto roku v rámci menší skupiny. Nyní se pouští do ostrého provozu a podle EENA (European Emergency Number Association) se jedná o celosvětový unikát, i když sama EENA tvrdí, že i jiné státy testují tuto funkci. Byli to však naši vývojáři, kteří ji nasadili jako první do praxe.

„Aplikace Záchranka doteď detailně odpovídala na základní důležité otázky – kde se volající nachází, co se mu stalo a o koho se jedná. Stále jsme ale hledali způsob, jak bychom operátory dostali na místo ještě před příjezdem zdravotnické záchranné služby, aby si mohli sami udělat obrázek o tom, jak to na místě nehody vypadá. Po více než ročním vývoji se dílo podařilo uvést do provozu.“

Podle operátorů má funkce video hovorů i další využití, například při hromadném neštěstí umožní operátorům získat povědomí o celé situaci a podle toho zvolit i záchranné složky, které vyšlou na pomoc. Až do příjezdu profesionálů mohou navíc poskytovat asistovanou první pomoc (TAPP) nebo můžou záchranáři před tím než přijedou na místo navigovat volajícího, jak má připravit zraněné na odvoz do nemocnice.

Zdroj: Svět Androida

Posledním možným využitím může být při komunikaci s lidmi s vadou sluchu, protože když volající uvede, že je neslyšící, spustí se okamžitě video hovor, během kterého představí volající celou situaci, následně se zapne chat, během kterého bude navigován ze strany proškolených operátorů.

Zdroj: Svět Androida.cz