Zdroj: Pixabay

Jeden z nejbohatších lidí na světě, majoritní majitel a generální ředitel společnosti Amazon, Jeff Bezos, v uplynulých dnech prodal na burze část svých akcií ve své společnosti v celkové hodnotě zhruba 3,1 miliard dolarů. Stalo se tak poté, co na počátku roku prodal další akcie v hodnotě 4,1 miliardy dolarů. Tímto masivním prodejem tak Jeff Bezos utržil hotovost ve výši 160 miliard korun. 

Vzhledem k jeho jmění to však nijak významně neovlivní jeho postavení v Amazonu, kde je stále ještě vlastníkem 54,5 milionů akcií v celkové hodnotě zhruba 174 miliard dolarů. Jeff Bezos již dříve avizoval, že každoročně bude odprodávat část svých akcií, aby měl dostatek financí na vlastní vesmírný program zaštítěný společností Blue Origin.

Společnost Blue Origin byla založena již před dvaceti lety a jejím cílem je vesmírná turistika. Turisti, kteří si zaplatí let, budou vynešeni na hranici vesmíru, kde zažijí zhruba pět minut ve stavu beztíže a následně přistanou zpět na Zemi. Je zřejmé, že Jeff Bezos, jakožto zkušený businessman, očekává, že z tohoto odvětví bude mít značné příjmy, protože jinak by se nerozhodl do tohoto průmyslu vůbec investovat. 

Možná Jeffa Bezose ke zvýšení financování společnosti Blue Origin pobídl technologický rozmach a zvýšená pozornost konkurenční společnosti Virgin Galactic, která má velice podobné zaměření jako Blue Origin. Navíc v nedávné době představila zbrusu nový designový interiér své kabiny či nový nadzvukový letoun.