Zdroj: Pixabay

Spor, který mezi sebou mají vývojáři populární online hry Fortnite a obchody s aplikacemi App Store a Google Play v nedávné době vyvrcholil žalobou. Vše se začalo tím, že společnost Epic Games se rozhodla nabádat miliony hráčů této hry, aby platili za Fortnite přímo vývojářům a ne přes virtuální obchody s aplikacemi, které si za zprostředkování prodeje účtují třicetiprocentní marži.

Následkem tohoto kroku ze strany Epic Games byla tato hra stažena z Google Play a App Store, načež se chce Epic Games bránit podáním žaloby za údajné porušení antimonopolního zákona. Apple se k celé záležitosti vyjádřil následovně: „Společnost Epic Games udělala nešťastný krok, když porušila podmínky App Store, které udržují naše obchodní prostředí bezpečné pro naše uživatele. Pravidla jsou pro všechny vývojáře stejná. Budeme se snažit spolu s vývojářem situaci co nejdřív vyřešit, aby byl Fortnite opět k dispozici.“

I přes to, že Apple chtěl najít nějakou smírnou cestu, zažalovala společnost Epic Games Apple u federálního soudu a stihla to do hodiny od stažení Fortnite. Podle nich totiž dochází k porušení antimonopolního zákona právě tím, že obchody s aplikacemi nutí vývojáře k platbě výhradně přes jejich platební systém.

Z druhého pohledu však jde o poplatek za nabídku a zprostředkování prodeje a žádost o zařazení do App Storu nebo Google Play je čistě dobrovolná. Navíc sami vývojáři museli při nahrávání Fortnite souhlasit se smluvními podmínkami, proto by spíše Google a Apple mohl žalovat Epic Games z porušení smluvních podmínek. Pokud však někdo z hráčů s operačním systémem Android chce přesto hrát Fortnite, může si ho stáhnout z oficiálních stránek. Uživatelé iOS mají bohužel smůlu.

Zdroj: EpicGames.com