Zdroj: Pixabay

Již dlouhá léta slibuje Elon Musk, že jeho vozy Tesla, budou skutečně autonomní. Doposud totiž více či méně potřebovali přítomnost a zásah lidského řidiče. Během konference o umělé inteligenci, která se konala v Číně prohlásil Elon Musk, že letos se dočkáme plně autonomního vozu.

Elon Musk se zúčastnil konference pomocí předem nahraného videa, ve kterém však prohlásil: „Jsem si jistý, že v letošním roce dosáhneme základní funkčnosti pro autonomii úrovně 5. Myslím, že nám nic zásadního nebrání. Je zde mnoho malých problémů, které ještě zbývá dořešit a následně vše poskládat do určitého systému.“

Společnost Tesla prodává svým klientům již od roku 2016 balíček pro „plně autonomní řízení,“ který je spíš formou předplatného. Cena za tento balíček však neustále roste a nyní se pohybuje okolo 8 000 USD. V současnosti ale autopilot vyžaduje, aby řidič měl své ruce neustále na volantu, jinak auto samo zastaví.

Ne všichni jsou však z tohoto pokroku nadšeni, protože celá řada kritiků v tom vidí spíše potencionální riziko a nebezpečí. Úroveň 5 by totiž znamenala, že automobil jede zcela sám bez jakéhokoliv zásahu člověka. Posádka si tak může klidně zdřímnout.