Zdroj: Pixabay

EXKLUZIVNĚ: rozhovor s Romanem Šmuclerem pro IT pro Tebe o nedostatku respirátorů

Spolu s rostoucí pandemii koronaviru roste mezi lidmi i boj o dostupné respirátory FFP3. I když jich, podle vyjádření Vlády ČR, přichází do Čech miliony, lidé, kteří je potřebují nejvíce, je nemají. Řeč je o stomatologických ordinacích. Naši stomatologové jsou, spolu s doktory v nemocnicích, tou nejohroženější skupinou.

Koronavirus se totiž přenáší, když se nějaká kapénka sliny dostane k sliznici doktora. Proto je třeba pro zubaře nebezpečné používat vrtaček, které způsobují aerosol, to vyvolá podobný efekt, jako když pacient poprská celý povrch ordinace, kde se virus drží několik dalších hodin. Všichni přítomní by pak byli v přímém ohrožení. Je tedy nezbytné, aby stomatologové měli nejen krycí štít, ale také respirátor FFP3, která je odolná proti koronaviru, alkoholové dezinfekce, jednorázové pláště, a další nezbytné pomůcky.

Podle prohlášení České stomatologické komory přislíbil ministr zdravotnictví, Adam Vojtěch, 14% dovezených ochranných pomůcek čistě pro stomatologii. Podle vyjádření je však patrné, že Ministerstvo rozdělilo roušky do krajů, ale další rozdělení již ponechalo v kompetenci krajských úředníků.

Praktická zkušenost je však taková, že respirátory, původně určené pro stomatologii, jsou rozebrány úředníky krajského úřadu a nejrůznějších společností, kteří pravděpodobně z obavy, že by se oni sami mohli nakazit, vystaví riziku množství dalších lidí. Stomatolog je však nezastupitelné povolání a je potřeba i v dobách, kdy je vyhlášen stav nouze. Pokud však budou stomatologové ohroženi na životě, budou se muset hromadně zavírat celé kliniky. To by stavu, v jakém se nachází česká stomatologie, kdy na vesnicích prakticky zubaři nejsou, dozajista neprospělo.

Zdroj: Facebook.com/roman.smucler