Foto: Pixabay

Tento nový objev však přišel na světlo světa náhodou. Stalo se tak při běžných rutinních vyšetření endoskopem. Při tomto vyšetření se zastrkává úzká kamera do gastrointenstinálního traktu člověka (trávicího traktu). Novodobé metody umožňují vědcům a lékařům zkoumat mikroskopickým pohledem například vnitřní stěnu střev.

Jeden lékařský tým náhodou zjistil, že žlučovod není obklopen tvrdou, hustou stěnou tkáně. Místo toho zjistili, že stěna žlučovodu je tvořena podle jakéhosi vzoru. Tuto informaci předali Neilovi Theisovi , patologovi na Lékařské fakultě v New Yorku.

Theise použil stejné endoskopické zařízení, aby se podíval pod kůži svého nosu. Ke svému překvapení zjistil, že výsledek je velice podobný. Dalším vyšetřováním a zkoumáním se zjistilo, že tyto vzory jsou vytvářeny díky typu tekutiny, která se v již zmiňovaných kanálcích pohybuje.

Dle Theisovy teorie je každá tkán v těle obklopena sítí těchto kanálků, které v podstatě tvoří orgán. Tým odhaduje, že orgán obsahuje přibližně pětinu celkového objemu tekutin v lidském těle. „Myslíme si, že tyto kanálky slouží jako určité tlumiče nárazů,“ říká Theise.

O těchto tkáních se vědci domnívali, že mají být jako hustá pojivá hmota, při tom se jedná o řadu jednotlivých tkání s tekutinami. Vědci toto označují jako „intersticium“. 

Vše se spojuje dohromady a vytváří se tím za podpory určitých proteinů síť, o které se publikovalo v časopise Scientific Reports. Zajímavé je, že interstitium byl předtím bez povšimnutí navzdory tomu, že se jedná o jeden z největších orgánů v lidském těle.

Také  byl problém s bližší specifikací, protože při standardních způsobech a přístupech pro zpracování a vizualizaci lidské tkáně je nutný odtok kanálů a kolagenová vlákny, která drží tvar kanálků a strukturu sítě, se propadnou do sebe. To je i důvodu, proč kanálky mohou vypadat jako tvrdá hustá ochranná stěna místo měkkého polštáře naplněného tekutinou.

Theis a jeho tým dokonce zjistili, že mimo ochrany orgánů plní tato síť ještě další funkci. Tou je šíření nemocí, konkrétně rakoviny. Když Theis podrobněji prozkoumal vzorky odebrané od lidí s invazivními rakovinami, objevili důkaz, že rakovinové buňky, které se vymanily z původních tkání, se dostaly do těchto kanálů a dostaly se přímo do lymfatického systému. „Jakmile se dostanou dovnitř, je to jako na tobogánu,“ říká Theise. „Máme nový pohled na mechanismus šíření nádorů.“

„Toto zjištění má potenciál přinést dramatický pokrok v medicíně, včetně možnosti, že přímé vzorkování intersticiální tekutiny se může stát silným diagnostickým nástrojem,“ řekl Dr. Theise.

Tohoto bodu výzkumu se prozatím výzkumníci chytli a začali zkoumat, zda nemůže analýza tekutiny z kanálku odhalit začínající rakovinu v dřívějším stadiu. Myslí si, že orgán může být také zapojen do dalších problémů, včetně edému, vzácného onemocnění jater a dalších zánětlivých onemocnění